TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

The Effect Of Different Postharvest Treatments On Physiological Disorders During Cold Storage Of Some Important Late Nectarines Cultivars

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/ohXkl9Pg-1592013-48.pdf


Title : Turkish Bazı Önemli Geçci Nektarin Çeşitlerinin Soğukta Muhafazaları Süresince Görülen Fizyolojik Bozulmalar Üzerine Değişik Derim Sonrası Uygulamaların Etkisi
English The Effect Of Different Postharvest Treatments On Physiological Disorders During Cold Storage Of Some Important Late Nectarines Cultivars
German Die Wirkung der verschiedenen Postharvest Behandlungen auf physiologische Störungen bei der kalten Lagerung einige wichtige späte Nektarinen Sorten


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Bu araştırmayla hızlı solunum yapan depolama ömrü kısıtlı olan geçci Maria Aurelia ve Orion nektarin çeşitlerinin çeşitli uygulamalarla kalite kriterlerinin korunabilmesi, fizyolojik ve mantarsal bozuklukların azaltılabilmesi, raf ömürlerinin uzatılabilmesi için değişik yöntemler ortaya koyma amaçlanmıştır. Nektarinler derim sonrası önsoğutma, aralıklı ısıtma, modifiye atmosferde paketleme (MAP) ve bu uygulamaların kombinasyonları ile muamele edilerek viyollere ve ayrıca karton kutular içine yerleştirilmiştir. Uygulamalardan sonra meyveler 0 oC sıcaklık ve %90 oransal nem içeren soğuk hava depolarında 50 gün muhafaza edilmiştir. Ayrıca raf ömrünü belirlemek için, meyveler 20 oC sıcaklık ve %50-60 oransal nem koşullarında 4 gün bekletilmiştir. Muhafaza süresi boyunca meydana gelen değişiklikler fiziksel ve kimyasal analizlerle saptanmıştır. Sonuçta her iki nektarin çeşidinde MAP uygulamalarında 30. gün süresince meyve eti sertliği, renk korunurken, ağırlık kaybı, SÇKM, pH, fizyolojik bozulmalar ve mantarsal hastalıklar tanık meyvelerine göre daha az yükselmiştir. MAP uygulamalarında 20. günden sonra ethanol artışından dolayı duyusal test değerinde azalma olmuş ve muhafaza süresi 20 gün ile sınırlı kalmıştır. Aralıklı ısıtma ve önsoğutma uygulamaları fizyolojik bozuklukların ve meyve eti sertliğinin korunması için olumlu etki yapmıştır. Maria Aurelia ve Orion nektarin meyvelerinin MAP ambalajları içerisinde muhafazasında mantarsal hastalıklar ve fizyolojik bozukluklara 20 gün sonunda rastlanmamıştır. Fakat bu kriterler tanık uygulamalarında sırasıyla %12 ve %7.50 olarak ölçülmüştür.
English This research aims to bring out different methods for the Maria Aurelia and Orion nectarines cultivars with postharvest treatments after harvesting for keeping the quality, reducing the physiological disorders and fungal diseases, extending the shelf life. After harvest nectarine fruits were subjected to precooling, intermittent warming, modified atmosphere packaging (MAP) or combination of these treatments and fruits were pleaced into viols inside carton boxes. After the treatments fruits were stored for 50 days at 0 oC and 90 % relative humidity in cold storage. In addition fruits were kept at 20 oC and 60-70 % relative humidity for 4 days to determine shelf life. Changes of during storage periods on the fruits were investigated with physical and chemical analysis. In conclusion, for two nectarines cultivar fruit flesh firmness and skin color were aintained, but weight loss, TSS, pH, physiological disorders and fungal diseases slightly increased in fruits from MAP tereatments compared to control fruits during 30 days of storage. Sensory test scores decreased to cause increasing of ethanol after the 20th day of storage in the MAP treatments and fruits were stored 20 days. The treatments of intermittent warming and precooling affected positive fort he control of physiological disorders and fruit flesh firmness. End of 20 days the fungal diseases and physiological disorders were not investigate in Maria Aurelia and Orion nectarine fruits stored in modified atmosphere packages. But these criterions were mesaured 12.00 % and 7.50 % in control treatments.
German Diese Forschung soll verschiedene Methoden für die Maria Aurelia und Orion Nektarinen Sorten mit postharvest Behandlungen bringen, nach der Ernte für die Beibehaltung der Qualität, Reduzierung der physiologischen Erkrankungen und Pilzkrankheiten, Verlängerung der Haltbarkeit. Nachdem Ernte Nektarine Obst precooling ausgesetzt waren, intermittierende Erwärmung, geändert Atmosphäre Verpackung (anzeigen) oder eine Kombination dieser Behandlungen und Früchte wurden von Pleaced in Gamben in Kartons. Nach den Behandlungen wurden Früchte 50 Tage bei 0 oC bis 90 % Relative Luftfeuchtigkeit im Kühlhaus gelagert. Darüber hinaus wurden die Früchte bei 20 oC und 60-70 % Relative Luftfeuchtigkeit für 4 Tage Haltbarkeit bestimmen gehalten. Änderungen der Zeiten Speicher auf die Früchte wurden mit physikalischen und chemischen Analyse untersucht. Zusammenfassend für zwei Nektarinen Sorte Fruchtfleisch waren Festigkeit und Hautfarbe Aintained, aber Gewichtsverlust, TSS, pH-Wert, physiologische Störungen und Pilzkrankheiten in den Früchten von MAP-Tereatments im Vergleich zur Kontrolle Früchte in 30 Tagen der Lagerung leicht erhöht. Sensorische Testergebnisse sank auf verursachen Ethanol erhöhen, nachdem der 20. Tag der Lagerung in der Karte Behandlungen und Früchte gespeicherte 20 Tage waren. Die Behandlungen der intermittierenden Erwärmung und precooling beeinflusst positiv Fort He Kontrolle der physiologischen Störungen und Obst Fleisch Festigkeit. Ende von 20 Tagen die Pilzkrankheiten und physiologische Störungen wurden nicht zu untersuchen in Maria Aurelia und Orion Nektarine-Früchte, die in modifizierter Atmosphäre Pakete gespeichert. Aber diese Kriterien waren Mesaured 12,00 % und 7,50 % Kontrolle-Behandlungen.


Keywords : Turkish nektarin
English nectarines
German Nektarinen
Turkish MAP
English MAP
German MAP
Turkish aralıklı ısıtma
English intermittent warming
German intermittierende Erwärmung
Turkish önsoğutma
English precooling
German Vorkühlung
Turkish bozulma
English disorders
German Erkrankungen


Coverage : Turkey


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2006


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2006-01-01
name : Aşkın Bahar
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 01330 Adana - Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1728


Contribute : Role : Undefined
Date : 2013-09-15
name :
e-mail :
organization :


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 2569916 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/ohXkl9Pg-1592013-48.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Very Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : English 18U


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/5805.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, Tez Koleksiyonu. 01330 Adana.
English Çukurova University Library Thesis Collection. 01330 Adana, Turkey.


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Horticultural Crop Products


Description :


Keywords : Turkish depolama
English storage
Turkish hasat sonrası işlemler
English postharvest processes